Elisa teszt

ELISA szerológiai teszt, hatóságilag elfogadott, magyar vagy angol nyelvű laboratóriumi lelettel

ELISA teszt a legmegbízhatóbb, nagy érzékenységű mikrobiológiai eljárás, ami képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében kimutatható-e a szervezete által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest. 

Minden kórokozó, így a vírus fertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, így először az IgA, utána IgM, majd az IgG típusú ellenanyagok mutathatók ki a vérben.

A mai tudásunk szerint a COVID-19 vírus ellen termelt IgA (kezdeti) típusú ellenanyag a fertőzés után 2-4. napot követően, az IgM (korai) típusú ellenanyag a fertőzés után a 9-10. napot követően, az IgG típusú (késői) ellenanyag a fertőzés után 12-14. napot követően mutatható ki a vérből, teljes vér, vérszérum, vagy vérplazma segítségével. 

Kiknek lehet indokolt a teszt elvégzése?

 • Az ELISA vizsgálat alkalmas arra, hogy a későbbiekben utazáshoz illetve munkahelyhez igazolni tudjuk átestünk a fertőzésen. Koronavírus útlevél használatához is jó lehet.
 • Akik igazoltan átestek már a COVID-19 betegségen, de kíváncsiak arra, hogy szervezetük termelt-e elegendő antitestet a betegség után,
 • Akik korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak, de hivatalos PCR vagy Antigént teszttel nem igazolták a fertőzésüket, de szeretnék megtudni, vagy igazolni, hogy átestek a COVID betegségen,
 • Akik nem feltétlenül szeretnék beoltatni magukat, de szeretnék magukat biztonságban tudni, vagy szabadon mozogni,
 • Fiatalok vagy akiknek nem voltak tüneteik, egészségügyi panaszaik amik a COVID betegségre utaltak volna, de kíváncsiak arra, hogy átestek-e a betegségen és szervezetük termelt-e antitestet és / vagy szeretnék igazolni, hogy átestek a COVID betegségen.
 • Amennyiben vissza akarunk térni a munkába, esetleg idősebb szeretteinket látogatnánk meg vagy orvosi beavatkozásra várunk, különösen indokolt lehet megtudni, hogy átestünk-e már a fertőzésen.

 

Hogyan történik a mintavétel?

Az ELISA vizsgálat vénából vett vérből történik. A vérvételt különösebb felkészülést nem igényel, de vizet lehet és ajánlott is fogyasztani bőségesen, hiszen ez nagyban könnyíti a mintavételt és egyúttal minimalizálja az ezzel járó kellemetlenségeket. Alkoholt, üdítőt és kávét azonban tilos fogyasztani a mintavételt megelőzően, ezek ugyanis befolyásolhatják a vizsgálati eredményeket.

Van a mintavételnek mellékhatása?

A vérvételi vizsgálatoknak semmilyen mellékhatásuk nincs. A vérvétel után pár percig javasoljuk a pihenést, folyadék fogyasztását az esetleges szédülés, vagy alacsony vérnyomással járó rosszullét elkerülésére. A vérvétel helyén ritkán, de előfordulhat pirosodás, véraláfutás.

Hogyan kell értelmezni az eredményt?

IgG pozitivitás: -  a vizsgált személy esetében már korábban (akár tünetmentesen) lezajlott a COVID fertőzés. 

IgG és IgM pozitivitás:  a vizsgált személy nemrégen átesett a COVID fertőzésen, vagy még éppen akut fertőződési fázisban van. Ebben esetben fennáll a vírus ürítés veszélye, PCR vizsgálat javasolt a fertőzőképesség kimutatása céljából.

IgM pozitivitás: korai fertőzés, még akut fázisban van a páciens, IgG, hosszútávú antitest még nem jelent meg a vérben. Valószínűsíthető a vírus ürítés, mindenképpen PCR vizsgálat és elkülönítés szükséges.

IgG és IgM sem mutatható ki: A páciens vagy nem fertőzött, vagy szervezete nem termelt megfelelő mennyiségű ellenanyagot. Amennyiben igazolt COVID fertőzöttel kontaktálódott, vagy tünetek jelentkeznek nála, úgy mindenképpen szükséges PCR vagy Antigén vizsgálat a fertőzőképesség kimutatására.

 

ELISA teszt ára: 14.900 Ft

IgG, hosszútávú antitest kimutatása a vérmintából

Lelet kiadási határidők: 2 - 5 munkanap

 • Leletet kérheti magyar vagy angol nyelven
 • Az ön által megadott E-mail címre küldjük
 • Hatóságilag elfogadott
 • Vasárnapi napon nincsen leletkiadás

Egyedi kiszállási, kényelmi felárak:

 • Egyszeri kényelmi díj: 8000 Ft / cím
 • Pest-megyei kiszállás: 6.000 Ft / cím
 • Vidékre történő kiszállás esetén kérje egyedi ajánlatunkat!
 • Éjszakai, hétvégi és ünnepnapi: NINCSEN

További kérdés esetén hívjon minket: + 36 30 013 0515